fbpx

Kamera rendszer kisokos

Összegyűjtöttük a legfontosabb műszaki jellemzőket, fogalmakat, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni és a megfelelő kamerarendszert válasszák elképzelésükhöz.

Techson kamerák

IP kamera alapok

A mai kamerarendszerek már a modern IP hálózati kapcsolatokat használják a régi analóg átviteli rendszerekkel (AHD/ TVI / CVI) szemben. A régebbi rendszerek is digitális jelként rögzítették a felvételeket, de a kamerának utána ez a digitális jelet analóg jellé kell modulálni, hogy továbbítani tudja a rögzítő felé. A rögzítőnek ezeket az analóg jeleket kell újra digitálissá alakítani, hogy kezelhetővé váljon és továbbítható, rögzíthető legyen. Ennek a modulációnak köszönhetően egy képminőségromlás történik. Az IP rendszereknél nincs ilyen átalakítás, a kamerák azonnal digitális, IP hálózati csomagokkal kommunikálnak, aminek köszönhetően azonnal elérhetővé válnak az élő képek, akár rögzítő nélkül is! A másik nagy hátránya az analóg rendszereknek az átviteli sávszélesség, aminek köszönhetően csak maximális 2 Megapixeles (Full HD) felvételt tudnak továbbítani 25 képkoca / másodperc mellett. Az ettől nagyobb felbontásoknál, már csak 20 képkocka / másodperc vagy ettől is kisebb, azaz nem folyamatos, szaggatott képet továbbítanak. Az IP kamerák ezzel szemben az akár 8 Megapixeles képet is 25 képkocka / másodperc mellett kezelik. 

Műszaki paraméterek:

Felbontás, azaz a Megapixelek

Az egyik legfontosabb műszaki jellemzője egy kamerának a rögzített felvételek felbontása, azaz hány Megapixeles képet továbbít. IP kameráink a teljes skálát lefedik a 2 Megapixeltől a 8 Megapixeles kameráig, de megtalálhatóak a speciális, 16 Megapixeles kivitelek is. A legelterjedtebb 2 Megapixeles kamerák a Full HD felbontásnak felelnek meg a mai LCD tévéken, amik már tökéletes képminőséget  biztosítanak. Efelett a nagyobb felbontásokat akkor használják, ha a képek elemezésénél nagyításra van szükségünk. Felhasználási terültek a különböző felbontásokhoz:

Techson indoor wifi kamera
Objektív

Az objektívek fókusztávolsága határozza meg a kamera látószögét. A kisebb fókusztávolság nagyobb látószöget jelent, amellyel a nagyobb terület megfigyelhető, de a részletek azonosíthatósága kicsi. A nagyobb fókusztávolság kisebb látószöget jelent, amivel a távolabbi objektumok jobban azonosíthatók, de a tér általános áttekinthetősége csökken. Az ip kamerák objektíve fix fókuszú vagy varifokális is lehet. 

WDR

A magyarul dinamikakompressziónak is nevezett funkció arra hivatott, hogy a kamera által készített kép túl világos és túl sötét részeit tegye részletgazdaggá. A valós WDR működését legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy a képérzékelő a fényképezés pillanatában dolgozik együtt a jelfeldolgozó processzorral, és úgy módosítja az expozíciós időt, hogy minden képpontra jusson elég fény, de előtte a világos részekről okosan eltárolja az információt, így azok hiába lesznek majd túlvilágítva, nem tudnak beégni. Ennek az lesz az eredménye, hogy normál kontrasztú felvételekhez képest – ahol gyakran az árnyékok csak fekete foltok, és a világos részek vakító fehérek – csak az lesz fekete és az lesz fehér, ami tényleg nem tartalmaz további információt.

Érdemes tudni, hogy a digitális WDR a már elkészült képet manipulálja képfeldolgozó algoritmusok segítségével, így az emberi szemnek kényelmesebb eredményt képez, de nem jelenít olyan információt, ami a fényképezéskor az expozíció miatt lemaradt a képről. A digitális WDR-hez képest a valós WDR azonos környezetben nagyságrendekkel több információt képes szolgáltatni.

NightVision

A NightVision funkcióval rendelkező kamerák nagy érzékenységű képérzékelőt tartalmaznak, így gyenge (0,01 lux alatti) megvilágítás esetén is képesek színes felvételt szolgáltatni. Természetesen, a beépített infra is használható kiegészítő megvilágításként, azonban ekkor fekete-fehér (éjszakai) üzemmódban kell a kamerát használni. Alapesetben ez automatikusan megtörténik a beépített alkonykapcsoló miatt, habár alacsonyabb a fényküszöb, mint a hagyományos kamerák esetében.

A NightVision kamerák színes, éjszakai felvételei alapvetően különböznek azoktól a képektől, amelyeket normál eszközzel készítenek. Hagyományos kamerákkal készített esti felvételeken a mozgó objektumok (emberek, autók) elmosódottak, zajosak lesznek, az autókból gyakran csak egy fénycsík látható. Ellenben a NightVision kamerák éjszakai képei élesek, kontrasztosak és zajmentesek. Gyakran meg sem lehet különböztetni a nappali felvételektől.

Smart IR

A fény intenzitása fordítottan arányos a távolság négyzetével. Ebből egyenesen következik, hogy távoli területek kevésbé lesznek megvilágítva, mint a közeliek, ha a fényforrás helye megegyezik a kamerával. Másrészt a közeli tárgyak sokkal több fényt kapnak, és ez annál feltűnőbb, minél közelebb vannak a kamerához.

A Smart IR funkció automatikusan csökkenti az infravörös reflektor teljesítményét, ha túl sok visszavert fényt észlel. Ezzel eléri, hogy egy közeledő ember arca még akkor se legyen meszes fehérré túlvilágítva, ha néhány centiméterről néz bele a kamerába. Az intenzitás dinamikus beállítása kiegyenlített megvilágítást eredményez a sötétben vagy éjszaka történő megfigyeléshez.

Objektumazonosítás

Az objektumazonosítás segítségével a kamera képes különbséget tenni a vonalat átlépő, vagy a területre belépő emberek, gépjárművek és kerékpárok között, így az igénybe vett analitikai funkciók sokkal pontosabb riasztásjelzést adnak. Nincs többé fals riasztás a madarak, falevelek, kutyák, macskák áthaladása esetén, sőt, ha a szél fújja a fákat, vagy ha az autók fénycsóvája halad át a kijelölt vonalon, ezek sem indítanak hamis riasztást.

Arcfelismerés

A megfigyelőrendszerek intelligenciája folyamatosan fejlődik. A biometrikus azonosítás számos helyzetben képes nélkülözhetetlen információval szolgálni bizonyos események utólagos feldolgozása során. Ezen felül az arcfelismerés alkalmassá teheti a rendszert arra is, hogy azonnali fontos adatokkal lássa el a biztonsági részleget.

 Az arcok tárolására képes adatbázis lehetővé teszi, hogy fehér és fekete listákat készítsünk, VIP ügyfelekre, vagy éppen nem kívánatos személyekre figyelmeztessük a dolgozókat. Az arcfelismerő kamerák képesek együttműködni az arcfelismerést támogató NVR-ekkel, és arcegyezés esetén elindul az előre programozott riasztás, ami lehet egy ajtó nyitása, de akár email küldés is.

Vonalátlépés

Jelez a kamera, ha az általunk megrajzolt egyeneseken áthalad egy objektum. A riasztást kiváltó tárgy a kamera fejlettségétől függően lehet azonosítatlan (azaz bármilyen mozgó tárgy) és azonosított (pl.: személy, vagy jármű).

A vonalátlépés beállításával átjárók, bejáratok védelme valósítható meg. Akár négy, egymástól független vonal is rajzolható, így egyszerre négy átjáró, parkoló vagy bejárat felé történő mozgás jelezhető. A vonalakhoz az is beállítható, hogy milyen irányú vonalátlépés indítsa el a riasztást, így például kiszűrhető egy rossz irányba haladó jármű vagy a kijáraton történő belépési kísérlet. Az irányérzékenységnek köszönhetően ez a funkció nem érzékeny az időjárási viszonyokra.